Reabilitarea bunului nume a Generalului Constantin Dragu

     După ocupația sovietică a Basarabiei, noile autorități și-au dat toată stăruința ca populația dintre Prut și Nistru să uite de perioada interbelică, atunci când acest teritoriu era unit cu Țara-Mamă România. Astfel, evenimentele și realizările din acea perioadă, personalitățile marcante ale acelor timpuri au fost date uitări. La fel s-a întâmplat și cu Generalul Constantin Dragu, personalitate care a fost supranumit un „adevărat meșter Manole” al Basarabiei.

           Nedreptatea istorică a fost parțial reparată atunci când la sfârșitul anului 2017, datorită efortului realizat de membrii Asociației „Faptă, nu Vorbă”, au fost publicate mai multe dovezi (fotografii de epocă, articole de presă) care demonstrează ca această personalitate are un aport deosebit pentru viața culturală a orașului Nisporeni. Anume Generalul Dragu a fost ctitorul Casei Naționale din Nisporeni, cel mai important edificiu cultural al localității pe timpuri. Totodată, au fost publicate articole din presa timpul care au confirmat că Generalul a fost și cetățean de onoare al comunei Nisporeni.

        Scurt istoric despre General și Nisporeni.
Generalul Constantin Dragu s-a născut la 8 noiembrie 1873 în localitatea Stroeşti, Vâlcea. Își face studiile la Şcoala Fiilor de Militari din Craiova, Şcoala de Ofiţeri de Infanterie şi Şcoala Superioară de Război din Bucureşti. Ulterior urmează cariera militară. Din 1896 este sublocotenent, iar ulterior ajunge la gradul de general de divizie, fiind comandant al unor unități mari ca Divizia 3 cadre a Corpului de armată (1924-1925), Divizia 18 Infanterie (1925-1926), Divizia 13 Infanterie (1926-1927) şi Corpul 3 armată dislocat în Basarabia (1929-1931). Se remarcă în primul război mondial în luptele de la Nămoloasa şi Mărăşeşti (1917). Eliberează prin luptă localităţile Cahul, Bolgrad, Ismail şi Chilia, dezarmând 4 divizii ruseşti. Participă la luptele de la Tisa în anul 1919 alături de armatele cehoslovace. Preocupat de aspectele moralului şi educației în armată, a scris o serie de lucrări: Educaţia morală în armată (1910, 1921); Armata democraţiei (1925); Fapte de împlinit (Sibiu, 1926); Album ostăşesc; Mareşalul Alexandru Averescu (1939). A fost membru în Comitetul de conducere al organizaţiei patriotice Cultul Patriei.

      Despre realizările Generalului Dragu în Basarabia putem să aflăm fragmentat doar din presa timpului, fotografii sau din amintirile bătrânilor. Iată ce scria despre General în Enciclopedia „Figuri contemporane din Basarabia” tipărită la Chișinău în 1939: „Ofițer de înaltă distincție intelectuală și cu mari virtuți ostășești, dl. general Dragu, astăzi făcând parte din cadrele de rezervă ale armatei, are legături indisolubile cu pământul și populația provinciei dintre Prut și Nistru.”

      Presa din Basarabia acelor timpuri îl supranumește pe Generalul Constantin Dragu drept un „adevărat Meșter Manole” pentru Basarabia. Iată ce scrie ziarul „Basarabia” în august despre General și zidirea Casei Naționale din Nisporeni:

     „Vederea acestei opere (Casa Națională), este din timpul construcției împreună cu d-l G-ral Dragu autorul ei, care a dovedit cu prisosință, că operele mari se fac și cu bani puțini, atunci când este suflet și se depune muncă mare.”

Tot același ziar menționează și faptul că dl Dragu era cetățean de onoare al comunei Nisporeni.

     „Cu toții cei cu suflet curat din Basarabia și cu dragoste pentru propășirea țării, purtăm cel mai mare regret după ilustrul cetățean de onoare al com. Nisporeni jud. Lăpușna și din alte părți ale Basarabiei, care a devenit adevăratul „Meșter Manole”, adevăratul părinte moral, cultural și de opere constructive din Basarabia, acela este d-l General C. Dragu fostul comandant al C. III A. Chișinău și actualmente comandant al C. I A. Craiova, căruia îi dorim viață lungă și fericită, pentru a se mai reîntoarce pe meleagurile acestei provincii unde se simte
mai multă nevoie de un om ca acesta de cât un corp de politicieni de tarabă”

 

        S-a păstrat și o fotografie de la inaugurarea Casei Naționale din Nisporeni unde este prezent și Generalul Dragu. La eveniment sunt prezente mai multe persoane de rang înalt, cum ar fi Mitropolitul Gurie Grosu, ministru de stat – Pan Halippa, prefectul județului Lapușna – Ștefan Holban. Totuși cel mai mult se evidențiază în această fotografie dl. Dragu, care rostește un discurs.

     Generalul Dragu este menționat și în Documentarul lui Andrei Stăncescu „A fost odată în Basarabia” scrisă la București în 2014 pe baza amintirilor lui Oleg Leoveanu (Livovschi), fiul primarului de Nisporeni – Grigore Livovschi:

    „Viața culturală din Nisporeni era în totalitate legată de Casa Națională „A.S.R. principele Nicolae” construită prin osârdia generalului Dragu. Aici se organizau baluri, reuniuni cu scop caritabil, seri de lectură, de muzica și poezie. Se jucau chiar și piese de teatru, actorii fund după caz elevi sau locuitori ai comunei.”

      Nisporenenii acelor timpuri au apreciat aportul generalului şi în perioada imediat următoare, Dispensarul de Copii din incinta Casei Naționale, a purtat numele „General Constantin DRAGU”.

         De asemenea, Societatea Culturală (Căminul Cultural) care își va avea sediul în incinta Casei Naționale, chiar din primele ședințe decide să-l proclame ctitor pe Generalul Constantin Dragu. Informația este păstrată în procesele verbale ale Societății.

    Ulterior, după anexarea din ’44 a Basarabiei de către armata roșie, Casa Națională îşi pierde menirea ei, fiind folosită de sovietici pentru scopurilor lor ideologice. La fel, a fost distrus tot ce ar aminti de perioada românească, de menirea Casei Naționale, dar și de ctitorii ei.

        Acțiunile de reabilitate ale Generalului.
La sfârșitul anului 2017, Asociația “Faptă, nu Vorbă” a venit cu inițiativa către Consiliul local Nisporeni de a permite instalarea unei plăci memoriale pe peretele frontal al Casei Naționale în cinstea Generalului Constantin Dragu. Inițiativa a fost susținută de către autorități, iar în februarie 2018 placa a fost inaugurată sub aplauzele a zeci de nisporeneni.

      Acțiunile de reabilitare a numelui Generalului Dragu nu s-au oprit aici. În septembrie 2018, iarăși la inițiativa Asociației “Faptă, nu Vorbă”, a fost pus în discuție în Consiliul local Nisporeni posibilitatea de a restabili titlul de cetățean de onoare al orașului Nisporeni pentru Generalul Constantin Dragu. Inițiativa a fost susținută de către Consiliul local, iar pentru a aproba această decizie, a fost chiar modificat și regulamentul consiliului pentru a acorda titlul onorific post-mortem, clauză ce nu era specifică în regulament până acum.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *