Să restabilim împreună Troița Eroilor din Ciorești

      Dragi prieteni și oameni de bună credință,      Asociația „Faptă, nu Vorbă” vine cu un apel către dumneavoastră să restabilim împreună Troița Eroilor din satul Ciorești și să aducem un omagiu celor ce s-au jertfit pentru Neam și Țară. 

     Scurt istoric:    În 1928, la zece ani după Marea Unire, în centrul satului Ciorești, a fost ridicată o Troiță ostășească ce avea încrustată pe o placă de marmură numele ciorăștenilor ce au murit pe câmpul de luptă în primul război mondial. Cu regret, după venirea sovieticilor, Troița a fost mutată din centru localității și nu s-a mai păstrat în timp. Singurul element care a fost salvat este placa de marmură care a fost pusă ulterior de săteni pe o răstignire din cimitirul vechi.       Asociația „Faptă, nu Vorbă” își propune și cere sprijinul dumneavoastră pentru a instala din nou această placa cu numele eroilor pe o Troiță ostășească ridicată în centru satului, pentru ca numele lor să fie pomenite și slăvite așa cum merită.       Crucea va fi sculptată după modelul Troițelor ostășești instalate în Basarabia în perioada interbelică.     Lemnul pentru cruce este deja pregătit și este în proces de uscare, iar lucrările planificate asupra lui vor începe în această toamnă. Instalarea și inaugurarea Troiței în centru satului Ciorești va avea loc aproximativ în primăvara-vara anului 2021.        Munca asupra lemnului ne va costa 20000 de lei moldovenești, iar lucrările pentru fundament și amenajarea spațiului adiacent, le aproximăm după experiența renovării Troiței din Iurceni, tot la suma de 20000 de lei. Suma totală necesară este de aproximativ 40000 lei. Cu siguranță, acest efort financiar îl putem realiza ușor împreună dacă vom da dovadă de solidaritate și vom contribui cât de puțin posibil fiecare.      În semn de recunoștință pentru cei implicați mai activ, Asociația „Faptă, nu Vorbă” va elibera Diplome de Gratitudine pentru cei care vor dona suma mai mare de 500 lei și Certificate de Ctitor pentru cei care vor dona mai mult de 1000 lei     Cum ne puteți găsi?     În următoarele săptămâni vom avea în fiecare zi de duminică un cort instalat la Ciorești unde vom discuta cu localnicii și vom colecta fondurile necesare pentru Troiță. Totodată, în localitățile Ciorești, Nisporeni și Chișinău vor fi persoane care vă pot oferi informații suplimentare și pe care îi puteți contacta pentru a contribui financiar. 

  • Chișinău –  068467326 Adrian
  • Nisporeni –  079035065 Nina
  • Ciorești –  078680083 Vasile
7 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Nobila intentie. Doar respect. Numai ca, mi se pare, modelul Troiței e prea sofisticat și chiar se depărtează in totalitate de tradiția localnicilor de sute de ani in privi ta troițele, la care li se mai zic și “răstigniți”. Elementele din aceasta troița sunt preluate din alte regiuni ale României , și acelea foarte diverse și modem adaptate. Dacă vreți, asemenea troițe de asemenea model sunt deja f multe in toată România, și astfel, devin adevarat Kitsch. In plus, asemenea troițe nu sunt durabile in timp, in comparație cu răstignirile tradiționale și cu elemente de folclor chiar de mii de ani , răstigniți făcute di lemn dur și f gros de stejar acoperite semirotunda cu tabla sau mai vechi șindrila din lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *